3+1 recept na nejoblíbenější vánoční cukroví

Něco málo o cukroví

I mezi námi žijí lidé, jež těmto pochutinám neholdují, a při pomyšlení na stoly prohýbající se pod tácy s tolika sladkostmi se jim podivně houpe žaludek. Což ovšem my, kteří jsme vášnivými milovníky těchto dobrot, nikdy nepochopíme a ani nechceme. Neboť nikdy bychom se nevzdali těch pocitů, jež zažíváme ve chvíli, kdy zvedáme kousek cukroví k ústům a pak si plně užíváme jeho chuti. Snad jediným faktem, který nám konzumaci kazí, je, že vždy po Vánocích s hrůzou stoupáme na váhu a vidíme, že naše „hříšky“ na nás bohužel zanechaly stopy.

Příprava, druhy

Různé druhy cukroví se před vánoci pečou ve spoustě zemí světa. Ale samozřejmě, že pro každou zemi jsou typické jiné druhy. Všude mají bohatou historii, některé druhy přetrvávají staletí, jiné přišly až s naší moderní dobou. Dnes mají rozhodně hospodyňky přípravu jednodušší, neboť v současnosti i do této oblasti pronikají možnosti, jak si přípravu zjednodušit. Vždyť ve spoustě případů stačí zajít do obchodu, koupit hotové těsto a pak již pouze vytvořit příslušný tvar a upéci. Cukroví můžeme i koupit zcela hotové, ale přeci je podstatný rozdíl mezi pečivem připraveným doma, kdy maminky, manželky, babičky dávají do pečení tu nejdůležitější přísadu, totiž pečou jej s láskou a mezi pečivem koupeným, zabaleným v nepříliš vábivém plastovém obalu.

Nejpopulárnější­ cukroví­

Nyní si pojďme mírně podráždit chuťové pohárky a přiblížit si pár nejznámějších druhů cukroví. Nabízím vám zde jakousi hitparádu nejpřipravovanějších druhů cukroví. U nás jsou snad nejpopulárnějším druhem vanilkové rohlíčky. Kdo by neznal tu příjemnou chuť kousků obalených v cukru, jež se jemně rozplývá na jazyku, občas se přidá oblíbená chuť pomletých ořechů. Avšak příprava není zcela jednoduchá, tedy aspoň pro ty, co se k pečení dostanou opravdu v tento jediný čas v roce. Za dalšího oblíbence lze zcela jistě označit linecké cukroví. Klasická kolečka, jež nás všechny bezesporu provází již od dětství. Křupavé pochoutky, hezky slepené barevnou marmeládou, prostě klasika. Bronzovou příčku by bezesporu obsadily včelí úly nebo také vosí hnízda. Je to jeden z mála druhů nepečeného cukroví, jež v našich kuchyních slaví úspěch. Nespornou výhodou je určitě nenáročná příprava, kterou zvládnou i děti. No a určitě bychom neměli zapomenout na medvědí pracičky. Za ta léta, co se připravují, se vyvinulo nespočet druhů a příchutí. Od klasických ořechů, čokolády, přes kokos až po mandle. Tento druh opět slaví největší úspěch u dětí. No a nezapomeňme na náplň, nejlépe máslovou, kterou můžeme dvě pracičky slepit k sobě. Rovněž nemůžeme opomenout voňavé perníčky. Jsou opět tradičním druhem. Jejich příprava však vyžaduje jisté zkušenosti, nezvládne ji každý začátečník i časově je příprava náročná. Největší náročnost však má zdobení perníčků. Neboť chceme-li vytvořit krásné dekorace, jemné linie, chce to přeci jen trochu uměleckého talentu.

Moderní­ cukroví

Kromě této klasiky se dnes setkáváme i s novými druhy, jenž vznikly teprve v posledních letech. Už z názvů některých, jako jsou muffiny či cookies, lze poznat, že to nejsou původní české receptury. I do našich kuchyní už pronikají recepty z jiných zemí a zdá se, že by se brzy mohlo stát, že spousta původních receptur zůstane zapomenuta. Ale rozhodně není na škodu zpestřit si pečení vánočního cukroví o pár nových kousků, jež jsme dosud neochutnali, možná budeme příjemně překvapeni. Na závěr vám zde přináším zajímavý recept na tzv. moderní cukroví, až si sami můžete udělat obrázek. Jsou to cookies z kokosu a vloček – vločky jsou totiž v posledních letech velmi žádanou surovinou do cukroví.

Cookies z kokosu a vloček

  • 250 g ovesných vloček
  • 125 g strouhaného kokosu
  • 200 g rostlinného tuku
  • 65 g třtinového cukru
  • 2 celá vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • 3 až 4 polévkové lžíce mléka
  • 50 g mléčné čokolády
  • 1 kávová lžička skořice

Ovesné vločky smícháme se strouhaným kokosem a oprančíme je na suché pánvi. Tuk vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, skořici, mléko a sodu. Promícháme a přidáme mouku a znovu promícháme. Na plech lžičkou sázíme hrudky. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 12 minut. Po vychladnutí část namočíme do čokolády.

Linecké cukroví­

  • 280g hladké mouky
  • 210g másla
  • 1 vejce, citronová kůra
  • 100g mletého cukru
  • 1 žloutek,
  • marmeláda na potření­

Na vál nasypeme mouku, cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce. Důlek zakryjeme na kousky nakrájeným máslem. Vše zpracujeme v těsto. Pak těsto rozválíme na sílu stébla a vykrajujeme různé tvary. Po upečení tvary slepujeme marmeládou nebo nutelou.

Pracny

  • 14dkg tuku
  • 35 dkg hladké mouky
  • 7 dkg mletých vlašských ořechů
  • 11 dkg cukru
  • 1 žloutek,
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • Citronová kůra (z 1 citronu)
  • skořice
  • moučkový cukr na obalení­

Do mouky nakrájíme tuk, nasypeme ořechy, cukr, přidáme vejce, kakao, citronovou kůru a skořici. Spojíme v těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v chladu. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formičky vymažeme máslem a plníme těstem. Pečeme cca 15 minut a ještě teplé obalujeme v cukru.

Vanilkové rohlíčky

  • 26 dkg hladké mouky
  • 20 dkg másla
  • 10 dkg mletého cukru
  • 10 dkg mletých lí­skových oříšků
  • 1 žloutek,
  • vanilkový cukr.

Těsto zpracujeme a alespoň na hodinu necháme odpočinout v lednici. Pak vytvarujeme rohlíčky. Pak klademe na tukem vymazaný či pečícím papírem vyložený plech. Z této dávky by mělo být 2,5 plechu cukroví. Pečeme pomalu, aby se nám oříšky v cukroví nepřipálily, byly by pak hořké. Ještě horké, upečené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s cukrem vanilkovým. Uložíme do krabice na chladné místo.

Napsat komentář